رسول حاجیزاده کارتونیست معتقد است: هنرمند انقلابی باید ضمن داشتن اطلاعات کافی، دارای ریشه و باور عمیق نسبت به اصول انقلاب اسلامی باشد.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، با رسول حاجیزاده کارتونیست اردبیلی، پیرامون هفته هنر انقلاب اسلامی گفتوگویی انجام شده است که در ادامه میخوانید:
شاخصههای هنر انقلاب از دیدگاه شما چیست؟
هنر انقلاب اسلامی، هنر متعهدی است و متأثر از اندیشههای روشنفکرانه که هنرمند با بصیرت خویش و استفاده از رهنمودهای رهبر انقلاب، هنر خویش را ارائه میکند. این عده از هنرمندان متاسفانه خیلی قلیل هستند که به مسائل کشور اهمیت میدهند و میهندوست و عاشق این آب و خاک هستند و به مسائل این آب و خاک اهمیت زیادی میدهند. همچون شهیدان کشور که شعار ندادند بلکه از جان خود گذشتند. اینان هنرمندان انقلابی هستند.
آیا هنر انقلاب را ژانری مستقل در هنر میدانید؟ آیا هنر انقلاب هنری پویا شده است؟
با هر انقلاب و تغییری که در حکومتها صورت میگیرد، هنر نیز دچار تغییراتی میشود و میتوان گفت بیشترین تأثیر از این تغییر حکومتها در هنر بهویژه در سینما، تئاتر و موسیقی اتفاق میافتد.
ممکن است با هر تغییر حکومتی یک دوره رکود در عرصه هنر اتفاق بیافتد، با این وجود بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل پویایی آن شاهد بودیم که هنرمندان بلافاصله وارد عرصه تولید متناسب با اصول انقلاب اسلامی شدند و در همان اوایل انقلاب فعالیت خود را در رشتههای مختلف هنری شروع کردند و آثار خوبی را نیز تولید کردند.
هنرمند انقلابی باید ضمن داشتن اطلاعات کافی، دارای ریشه و باور عمیق نسبت به اصول انقلاب اسلامی باشد تا بتواند آثاری تولید کند که با اصول انقلاب سنخیت داشته باشد، زیرا کسانی که این باور را نداشته باشند نمیتوانند در این مسیر باقی بمانند. در همان ابتدای شکلگیری انقلاب اسلامی شاهد بودیم کسانی که ریشه و باور انقلابی داشتند در این راه باقی ماندند، اما کسانی که باوری نسبت به اصول و آرمانهای انقلاب اسلامی نداشتند بعد از مدتی نتوانستند در این مسیر باقی بمانند و شاهد خروج آنها از این حوزه بودیم.
در مسیر رشد و توسعه هنر انقلاب چه موانع و چالشهایی را میبینید؟ و آیا راهی برای برونرفت از این موانع دارید؟
هنرمند انقلابی باید بر اساس اهداف انقلاب اسلامی گام بردارد؛ باید حرکتهای خودجوش در تولید محتوای هنری رونق بگیرد. فیلمهای ساختهشده در اوایل انقلاب اسلامی در حوزه انقلاب و دفاع مقدس بسیار تأثیرگذار بود، از جمله آن میتوان به فیلمهای ابراهیم حاتمیکیا اشاره کرد که از جمله آثار شاخص متعهد به انقلاب اسلامی است. در حوزه موسیقی نیز شکلگیری سرودهای انقلابی در آن دوران بسیار جالب بود، زیرا هنر عاشورایی را با کمک موسیقی به انقلاب اسلامی پیوند زدند. در حوزه هنرهای تجسمی که پوسترها و نقاشیهای بجا مانده از آن به عین مشهود است. اما دلیل این همه پیشرفت حمایتهایی است که در آن زمان انجام میشده که الان خیلی کم رنگ شده است. اما با حمایتی قویتر از همین هنرمندان و برگزاری ورکشاپها، توسعه قوی این هنر را در آیندهای نزدیک خواهیم دید.
چه موضوعاتی در آفرینش هنر متعهد مغفول مانده است؟
هنر انقلاب، هنری زنده و پویاست و هر لحظه کار جدیدی در آن انجام میشود. امروزه بعضی از هنرهای دیگر زندگیشان را از دست دادهاند. بهطور مثال کارتون یا کاریکاتورهای انقلابی، موشن گرافیکها و انیمیشنهای انقلابی. اما در کل لازم است مسایل جدید عرصه هنر مورد شناسایی قرار گیرند و از عدهای از هنرمندان انقلاب و از شخصیتهایی که میتوانند هنر انقلاب را مورد پرسش قرار دهند دعوت کنیم تا با برنامههای علمی و هنری و تحقیقاتی، زمینهای را فراهم کنیم که در آینده منجر به خلق مجموعه آثاری درباره هنر انقلاب اسلامی شود.
آیا از نگاه شما هنر انقلاب از طرف مردم مورد اقبال قرار گرفته است و اگر نه چطور میتوان این اقبال را ایجاد کرد؟
هنر همیشه مردمی بوده، در حال حاضر به دلیل فعالیتهای بیش از حد بالای دشمنان بر روی افکار مردم، اندیشهها و طرز تفکرشان کمی تغییر کرده است. با سرمایهگذاری و برنامهریزی استراتژیک و طرحهایی که اشاره مستقیم نداشته باشد، به راحتی میتوان هنر انقلابی را در دلهای مردم جاودانه کرد.
آیا در جریان هنر انقلاب توانستهایم استعدادهای جوان را کشف و پروش دهیم؟
در مقابل فعالیتهای خارج از مرز علیه ایران، هنر و هنرمند انقلابی خیلی کم کشف شده و متأسفانه عده قلیلی از آنها هم خیلی کم استفاده و مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند.
آیا معرفی چهره سال هنر انقلاب میتواند در معرفی این هنر میان مردم کمککننده باشد؟
خیلی زیاد، معرفی درست چهره سال هنر انقلاب میتواند باعث تشویق هنرمندان جوان هم بشود. در کل هنرمندانی که براساس اهداف انقلاب اسلامی گام برمیدارند و حرکتهای خودجوش در تولید محتوای هنری دارند، میتوانند به عنوان چهره سال هنر انقلاب معرفی شوند.
انتهای پیام/
نظر شما